Pagina's

dinsdag 28 februari 2012

Marsepein kersjes


en zó begin je...

De blaadjes:
- +/- 150 gram witte chocolade
- Groene voedingskleurstof, zoveel als je zelf nodig vind
(ik heb pandan gebruikt)

Voor de marsepein kersjes:

Breek ongeveer 150 gram witte chocolade in stukjes
en doe dat in een magnetron bestendig schaaltje.
Zet dit 2 tot 3 maal 20 tot 30 seconden in de magnetron.

Vooral witte chocolade heeft neiging om te gaan kristalliseren
en daarna snel te verbranden,
daarom moet het steeds even heel kort in de magnetron.
Na iedere keer roer je de chocolade goed door,
tot het mooi gesmolten is.

Hierna doe je er de groene voedingskleurstof bij,
roer dit goed door de witte chocolade heen.

Voeg zoveel kleurstof toe, tot je tevreden bent over de kleur.

Deze bos prachtige rozen heb ik van vrienden van ons gekregen.
Losse blaadjes en de blaadjes van niet opvallende plaatsen,
heb ik goed schoongemaakt en als sjabloontjes gebruikt.

Aan onderkanten, waar de nerven en dus het mooie blad relieëf zitten,
heb ik met een kwastje ingesmeerd met de groene chocolade.
Daarna heb ik ze in de diepvries gelegd, om hard te laten worden.

Hierna kun je de chocolade blaadjes heel mooi van de rozenblaadjes afhalen.

Nu kun je beginnen met het maken van de kersjes van marsepein :

Pak hiervoor steeds een stukje marsepein

Maak hier een mooi bolletjes van
met een doorsnede van 1 1/2 tot 2 centimeter

Druk nu aan de bovenkant een langwerpig deukje in het bolletje
( ik drukte er met het topje van mijn duim in)

Zo ziet het er dan uit:

En zo maak je zoveel kersjes als je wilt.

Steek nu in alle kersjes een cocktailprikkertje
in het midden van het streepje.

Dompel elk kersje in een glaasje eetbare lak (binnenkort het recept).
Hier gaan ze mooi van glimmen.
Zet ze daarna op de kop om te drogen.

Ik heb in een eierdoos met een mesje kleine gaatjes geprikt,
en daar de cocktailprikkertjes
met het in de 'lak' gedompelde kersjes, in geprikt.
Zo kunnen zonder aangeraakt te worden mooi drogen.

'Hanging around cherries'
:-)

'Schilder' op bakpapier met gesmolten pure chocolade een aantal takjes.
Maak ze niet te dun, en maar ook niet te lang. Ze kunnen anders gaan breken.
Leg als de pure chocolade nog zacht is,
 aan elke bovenkant steeds een groen blaadje,
en druk deze licht aan.

Ik ben in het prettige bezit van een decoratie stift. (bij de Xenos gekocht)
Deze vul ik met gesmolten chocolade,
en kan daar wat nauwkeuriger mee tekenen.

1:

2:

en daarna een blaadje aan de bovenkant leggen, en licht aandrukken.

Als er een takje te dik uit is gevallen, kun je er met
bijvoorbeeld een mesje, een breek lijntje naast maken,
zoals je ziet op de foto op de onderste rij, 2de van links.
Nu kunnen ze de diepvries in. Voor ongeveer een half uurtje

Ze zijn mooi hard geworden, en ze liggen door het vriezen, mooi los op het bakpapier.
Je kunt ze er zó afschuiven.

De kersjes en de blaadjes zijn nu klaar om af te maken :-)

Verwijder uit elk kersje het prikkertje,
en maak van het gaatje doormiddel van een mesje een kleine inkeping...

... duw daar voorzichtig een chocolade takje met blaadje in.

Herhaal dit met zoveel kersjes als je wilt.
Het is niet erg als je minder takjes dan kersjes hebt.

En klaar zijn ze.
Voor mij zijn de kersjes bedoelt,
om ze als decoratie te gebruiken bij mijn idee voor de mergpijpjestaart.

Wie weet, heb ik je geiinspireerd :-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind





zondag 26 februari 2012

Gehakt met gefrituurde spagetti

Een leuk en heerlijk 'knabbeltje' bij de spaghetti :-)
Jerusha: 'Mam, als ik later groot ben wil ik dit ook kunnen maken'.
Ik: 'Vind je ze zó lekker?'
Jerusha: 'Ik vind ze héérlijk! Mag ik er nog 1?'
:-)

En zo maakt je ze:

- 500 gram gehakt
- +/- 20 gram Italiaanse kruiden (met zout)
- 1 ei
- Bloem om te bestrooien
- per gehaktballetje ongeveer 3 strengen zelfgemaakte spaghetti.

Meng de Italiaanse kruiden en het ei goed door het gehakt,
en verdeel de hoeveelheid ongeveer in 35 tot 40 balletjes.

Bebloem je handen zodat het gehakt niet kleeft.
Maak van elk stukje gehakt een ovaal plat stukje.

Leg hier 3 strengetjes spaghetti over.

Sluit het gehakt om de strengen heen,

en druk het stevig rond de spaghetti.

Maak op deze manier al de gehaktballetjes klaar.
Zorg dat ze goed bebloemd zijn, niet tegen elkaar aanliggen,
en de laagjes gehakt gescheiden zijn door plastic.

Zet eventueel afgedekt weg voor gebruik.
Hierdoor trekken wel de kruiden lekker door het gehakt.

Verhit een laagje olie in een niet te diepe koekepan.

Als het goed heet is,
frituur je daar met 4 a 5 stuks tegelijk
de gehaktballetjes met stukjes spaghetti in.

Zorg dat de spaghetti niet in het nauw komt.
Het is namelijk nog redelijk breekbaar.

Frituur de gehakt balletjes mooi bruin,
en de spaghetti lekker knapperig :-)

Heerlijk bij de zelfgemaakte spaghetti en saus
gehaktballetjes met spaghetti gefrituurd

Zelf maken, ook met de spaghetti en de saus?
Een heerlijke verzadigende maaltijd :-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind.


Pastasaus (lekker eenvoudig)

Heerlijke en eenvoudige pastasaus voor over mijn zelfgemaakte pasta :-)
Je hebt nodig:

- Een scheutje olijfolie om in te bakken.
- 3 laurierblaadjes
-2 grote uien
- 2 paprika's

- 1 preitje
- 1 kip of runder bouillon blokje
- 1 eetlepel thijm
- 1 eetlepel oregano
- 1 blikje tomaten op sap
- 1 blikje tomatenpuree

Snij de paprika's, uien en het preitje niet al te fijn.
Het is mooi en lekker als je de groenten straks op je bord nog herkent :-)
Hou je niet van grove groenten, dan snij je het gewoon kleiner :-)


Verhit nu in een wok of braadpan een scheutje olijfolie.
Doe hier de laurierbladeren in, en roer dit kort door de hete olie.

1) Voeg de gesneden uien toe,
2) en laat deze iets kleuren
3)Voeg nu de gesnede paprika's toe
en bak deze even mee tot ze ook wat gaan kleuren .
4) Hierna doe je het gesneden preitje erbij en bak even mee.
Roer alle groenten door elkaar
Nu kunnen het bouillonblokje en de kruiden erbij.
Bak ze heel eventjes mee want hierdoor komen de aroma's en smaakstoffen lekker vrij.

Doe de inhoud van blikje tomatenpuree erdoor en bak dit ook even;
hierdoor ontzuurt de puree en wordt het wat milder en wat zoeter van smaak.

Schenk nu de inhoud van het blikje tomaten erbij, en vul het lege blikje met water.
Roer de tomaten op sap door de groenten en de kruiden...

... en schenk dan het water uit het blikje over het mengsel.
 
Roer het allemaal goed door elkaar heen en doe een deksel op de pan.
Laat de saus ongeveer 3 tot 15 minuten pruttelen.
't Is maar net hoe gaar je de groenten wilt hebben.

En zo ziet de eenvoudig te maken maar heerlijke pastasaus er dan uit:

Maak de saus eventueel nog af door het op smaak te maken
met een tweede bouillonblokje.

Heerlijk met zelfgemaakte pasta,
en gefrituurde gehaktballetjes (met een grapje)
Een lekkere, voedzame en gezonde maaltijd,
met verse groenten en vezels :-)

Misschien een leuke uitdaging om dit óók zelf te maken ?

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind