Gister, na het oliebollen bakken heb ik toch nog churros gemaakt.
Vorig jaar met oud en nieuw heb ik deze al eens gebakken, en regelmatig kreeg ik van onze jongste dochter de vraag wanneer ik ze weer ging maken.
Het hele afgelopen jaar heb ik weinig tot geen suiker gebruikt,
maar tijdens de feestdagen mocht ik van mijzelf met mate wel wat snoepen.
Dus besloot ik gister, eind middag hier toch nog weer even mee aan de slag te gaan.
Wél heb ik in plaats van gewone supermarkt bloem,
een mengel van tarwemeel en volkorentarwemeel van de molen gebruikt.
Van goede kwaliteit dus!
Churros worden traditioneel omhuld met een mengsel van suiker en kaneel.
Hiervoor heb ik ongeraffineerde rietsuiker gebruikt.
Ik schrijf hieronder enkel het geschreven recept,
want voor de stap voor stap foto's heb ik gister tijdens oudjaarsavond
uiteraard geen tijd gehad.
Hopelijk kom ik daar een andere keer wél aan toe, en plaats ik deze alsnog.
Hier dan de ingrediënten voor mijn recept:
- 150 gram water
- 150 gram melk
- 60 gram boter
- 60 gram bruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker, of zelfgemaakte
- een mespunt zout
- 110 gram tarwemeel
- 110 gram volkorentarwemeel
- 2 eieren
- 1 zakje bakpoeder of 1/2 theelepel ammonium
Om later doorheen te wentelen:
- ongeveer 100 gram (riet)suiker
- 1 theelepel kaneel
En/of maak deze heerlijke oliebollen roomkaas-saus om straks de churros in te dippen
En zo ga je aan slag:
Doe in een pan, het water, de boter, basterdsuiker, vanillesuiker en het zout.
Zet het vuur aan onder de pan, en laat dit mengsel al roerend aan de kook komen.
Doe er dan het meelmengsel bij, en roer het goed door elkaar.
Zodra het gemengd is, zet je het vuur uit,
anders krijg je aanbaksel aan de bodem van de pan.
Het makkelijkste is als je bij de volgende stap een mixer gebruikt,
liefst met een platte menghaak,
Het wordt nu namelijk een wat steviger klusje,
maar dat is ook heel goed handmatig met een pollepel te doen.
Maar ach, ik héb een mixer met verschillende menghaken, en dus gemak dient de mens toch?
Als je direct wil gaan bakken, dan zet je nu de frituurpan aan op 175 graden.
Je kunt dit deeg/beslag als het klaar is, ook heel goed bewaren tot gebruik.
Goed, nu verder.
Doe het warme mengel in de kom van de mixer en laat het afkoelen.
Of als je handmatig wilt mengen,
dan laat je het mengsel in de pan afkoelen.
Het moet afkoelen ( in elk geval handwarm) , want de eieren gaan er zodirect bij.
Als het mengsel te heet is, zouden de eieren gaan stollen en dat is niet de bedoeling.
Zodra het af is gekoeld, doe je het eerste ei er bij.
Mix of meng dit tot het hele ei is opgenomen in het deeg.
Daarna kun je het tweede ei er bij doen.
Nu nog 1 stap, om mooie luchtige churros te krijgen,
en juist omdat dit recept een wat zwaarder meelsoort bevat:
bakpoeder.
Of wat ik altijd gebruik: ammonium ( bij de bakker te koop)
Dit is namelijk een véél sterker rijsmiddel.
Het rijsmiddel gaat er nú pas bij.
Zou je het al in de beginfase gebruiken als de meelsoorten nog verhit gaan worden,
dan is de werking uit het rijsmiddel.
En ná het toevoegen van de eieren, want dan is het deeg smeuïg en bewerkbaar.
Doe dus de bakpoeder of ammonium bij het deeg/eimengsel, en klop het geheel goed door.
Schep het beslag nu in een spuitzak, met een gekarteld spuitmondje.
Ik heb een spuitmondje gebruikt met een opening van ongeveer 1 1/2 centimeter.
Zet een bak klaar met een mengsel van zo'n 100 gram (riet)suiker, en een theelepel kaneel.
Spuit boven de hete olie, banen/ stroken van ongeveer 10 centimeter lang,
maar je kunt er vanzelfsprekend zelf voor kiezen of je ze langer wilt hebben.
Veeg het deeg los met je vinger langs de opening van het spuitmondje,
en laat het deeg direct in de hete olie glijden.
Doe er steeds 6 tot 8, anders kan de olie te snel afkoelen.
De deegslierten draaien net als oliebollen uit zichzelf steeds om,
maar je kunt zo ook helpen door met de schuimspaan voorzichtig door de hete olie te bewegen.
Bak de churros totaal 5 minuten.
Zodra de churros klaar is, schep je ze met een schuimspaan uit de hele olie,
en schut tegelijk voorzichtig de meeste olie eraf.
Doe ze daarna direct in het suiker/kaneel mengsel, en schut de churros er doorheen,
zodat ze worden voorzien van een suikerlaagje.
Schep de churros met een vork uit de suiker.
Je kunt er voor kiezen om ze eerst nog op een stuk keukenrol te leggen,
dat nog wat overtollig vet op neemt.
Kijk, een mooie luchtige binnenkant:
Leg de churros op een schaal of zet ze rechtop en een glas, om te serveren.
Je kunt ze ook met een heerlijke roomkaas-saus serveren, om de churros in te dippen.
Dit recept heb ik al sinds 2012 gemaakt als oliebollen-dip,
en is een lekkere en frisse variatie op poedersuiker!
Churros doen het hier uiteraard ook geweldig mee!
Geniet van dit churros recept,
dat óók natuurlijk alle tijden van het jaar gemaakt en gegeten kan worden!
Hartelijke groetjes,