Pagina's

zaterdag 10 november 2012

( speculaas-) Koek en taart-deeg

Met een heerlijk bros resultaat!
Super geschikt om bijvoorbeeld gevulde speculaaskoeken,
gewone gevulde koeken, speculaasbrokken, pepernoten,
en ook geweldig geschikt om héérlijke taarten mee te maken!

Deze ingrediënten heb je nodig:
- 250 gram bloem
- 250 gram volkoren tarwemeel
- 275 gram suiker
- 12 gram bakpoeder
(of 5 gram ammonium - verkrijgbaar bij de bakker)
- 1 flinke mespunt zout
- 1/2 losgeklopt ei
- 1 flinke theelepel citroensap
- 325 gram margarine

- voor speculaaskoek: 30 gram taai-taai of speculaaskruiden
Klik voor het recept op de rode link hierboven

En zo ga je aan de slag:

Klop het ei los in een kopje:

Doe eerst de droge ingrediënten bij elkaar:
Bloem en volkoren-tarwemeel in een mengkom:
Daarbij de suiker, het zout en het bakpoeder:
Meng dit met een vork goed door elkaar:
Snij de margarine in blokjes, en doe dit bij de droge ingrediënten:
Doe er nu ook het ei en het citroensap bij:
Neem twee messen,
en snij hiermee de blokjes boter door het meel-mengsel:
Kneed hierna met de hand verder,
tot het een goed samenhangend deeg is.
Kneed niet te lang, want het deeg moet koel blijven.
Als alle ingrediënten goed door elkaar gemengd zijn,
vorm er dan een plat stuk deeg van.
Dat is makkelijk voor het uitrollen na het rusten.
Verpak het deeg in plastic
en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten:
Bekleed een vorm met het deeg,
en bak het in een oven van 175 graden.

Een indicatie:
voor het bakken van bijvoorbeeld een appeltaart:
60 minuten.
Dit deeg is na het bakken héérlijk bros!

Binnenkort zet ik hier de verdere bewerking voor dit deeg
er uitgebreider op.
Je kunt alvast dit héérlijke koek en taartdeeg- recept gebruiken :-)

Wil je van dit deeg bijvoorbeeld speculaas plakken/brokken, pepernoten
of misschien wel gevulde speculaas van
doe dan bij de droge ingrediënten: 30 gram taai-taai en speculaaskruiden:
( Klik voor het recept op de rode link hierboven.)
...vervolg dan weer toevoegen van het ei, citroensap en de margarine,
en ga weer te werk zoals boven beschreven.
Een mooi speculaasdeeg:
En net als het neutrale deeg,
verpak je dit speculaasdeeg in plastic.
Laat ook dit deeg minimaal een uur in de koelkast rusten.

 Deze heerlijke gevulde speculaas-koeken heb ik vandaag gemaakt :-)
Zoals je ziet,
bakt dit deeg heel mooi luchtig en bros.
De uitleg  hoe ik de taart en koek heb gevormd,
hou je van mij tegoed!

Eerst kun je lekker aan de slag met het deeg :-)
Succes met je creaties en veel bakplezier!

Hartelijke groetjes,


2 opmerkingen:

  1. Ik weet niet meet hoe ik hier terecht kwam maar wat een leuk blog en leuke recepten!
    Dankjewel!Maar is er een reden waarom je met margarine bakt?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Margot,
    Bedankt voor je compliment :-) En leuk dat je op mijn blog bent gekomen.
    De reden dat ik margarine gebruik is omdat ik probeer goedkope recepten te maken.
    In dit recept kun je ook roomboter gebruiken hoor :-)
    Als ik roombotersmaak aan een gerecht wil geven, dan gebruik ik een klein gedeelte roomboter en de rest margarine. Dat scheeld in de portemonee :-)

    Heel veel suc6 met bakken!

    Hartelijke groetjes van mij,
    Jacqueline Voordewind

    BeantwoordenVerwijderen