Pagina's

woensdag 7 november 2012

Light pepernoten: zonder boter!

..met een deel tarwemeel, en de boter is vervangen door appels!

Een heerlijke versnapering bij een kop warme light chocomelk :-)

En dit zijn de ingrediënten voor de pepernoten:
( ...op de foto staan 2 appels,
omdat ik zelf een dubbele hoeveelheid heb gebruikt.)
- 200 gram bloem
- 50 gram tarwemeel
- 100 gram bruine suiker
( Klik voor dit kruidenrecept op de rode link hierboven)
- snufje zout
- flinke theelepel bakpoeder
( of ammonium: te koop bij de bakker)
- 25 gram melk

Voor de appelmoes:
-100 gram appel
- 25 gram water

Opbrengst van deze hoeveelheid zijn:
150 pepernoten

En zo ga je aan de slag:
Was de appels, snijdt ze in 4-ren en verwijder de klokhuizen.
Weeg 100 gram af...
( ...de rest eet je lekker op bij dubbele hoeveelheid...
hier woog ik 200 gram af... )
Snij de stukjes appel in hele dunne schijfjes:

De schil blijft om de appel,
en om zo klein mogelijke stukjes schil te krijgen,
snij je de schijfjes appel in hele smalle reepjes.

Dat doe je het makkelijkst,
door een paar dunne schijfjes op elkaar te leggen,
en van bovenaf door het schilletje te snijden:
Alles is gesneden:
Neem een magnetronschaaltje, en doe daar de stukjes appel in:
Doe daar ruim 3 eetlepels water bij ; 25 gram.
Doe daarna het deksel op de schaal,
en zet het 4 minuten in de magnetron.

De appelmoes is klaar...
... nog even met een vork fijn maken:
Doe de appelmoes nu in een ruime kom,
en doe daar de bruine basterdsuiker bij:
Het snufje zout:
en 5 gram speculaaskruiden:
Meng dit allemaal even goed door elkaar:
Nu kunnen de bloem, tarwemeel en het bakpoeder of ammonium erbij:
Meng de bloem, tarwemeel en het bakpoeder eerst even met elkaar:
En meng vervolgens alles vluchtig met elkaar:
Schenk de melk erbij:
Meng nogmaals met een vork: 
... en vervolgens kneed je het deeg met de hand even stevig door...
...tot een samenhangend deeg:

Leg het deeg op een heel licht met bloem bestoven werkvlak,
en maak er meteen een langwerpige reep van.
Dat is handig voor de verdeling straks.
 Laat het deeg afgedekt, een half uurtje rusten:

Zet alvast de oven aan op 180 graden.

En wat ik je nu laat zien,
is volgens mij de snelste en makkelijkste methode
om zo gelijk mogelijke pepernoten te krijgen:

Weeg het deeg af, en deel dat straks door 10.
Mijn deeg was bijvoorbeeld 480 gram.
Dus ik kreeg 10 stukjes van 48 gram.
( Ik gebruik altijd een digitale weegschaal. )

Verdeel met een mes het deeg alvast in 10 grove stukken:

Weeg de stukjes nu preciezer af,
door eventueel van een zwaarder stuk wat af te snijden,
om een kleiner stuk te doen: 
Maak vervolgens van alle 10 stukjes,
rolletjes van 15 centimeter lang: 
Alle rolletjes klaar, en tegen elkaar aan gelegd.
De rolletjes zullen niet heftig tegen elkaar kleven.

Maak met de zijkant van een liniaaltje
óm de centimeter een markering in alle rolletjes.
Er kunnen 15 stukjes uit ieder rolletje.
Alle kerven zijn gezet: 
Neem een lang mes,
en snijd nu in 1 keer door elke lange markeringen:
Alles is gesneden.
Het lijkt of  alle reepjes aan elkaar zitten,
maar je kunt alle stukjes zó van elkaar af halen.
Leg een stuk bakpapier op de bakplaat,
en verdeel alle stukjes deeg hierop: 
Zet de bakplaat vervolgens 25 minuten in de oven....

... en zie hier:
Prachtige pepernoten...
in een mum van tijd!
Een héérlijke versnapering bij de koffie, thee óf...
...bij een héérlijke kop warme light chocolademelk!
Klik voor dit recept op de rode link hierboven :-)
Deze pepernoten zijn ook nog eens gezond:
Met vezels door het tarwemeel, en de appel!

Iedereen hier vond ze lekker!

Zo kun je toch lekker verantwoord genieten,
en fijn meedoen met deze gezellige tijd van het jaar :-)

Veel bakplezier!

Hartelijke groetjes,

 Terug naar boven

4 opmerkingen:

  1. Ik heb je recept uitgeprobeerd en de pepernoten werden keihard. Wat kan ik verkeerd hebben gedaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo 'Anoniem',

    Als je iets meer melk of eventeel water toevoegd bij het recept, dan wordt het deeg wat smeuiiger, en daardoor de pepernoten wat zachter.

    Heel veel succ6!

    Hartelijke groetjes,
    Jacqueline Voordewind

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Recept gebruikt en wat meer melk en water toegevoegd.. Deeg was smeuïg.. Baktijd met 5 minuten verkort.. Toch keihard en verbrand.. Een teleurgesteld zoontje als resultaat! Jammer:(

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo anoniem,
    Deze pepernoten zijn zowiezo wat harder.
    Dat ze verbrand zijn; misschien even tijdens het bakken het deeg in de gaten houden, en eventueel de oven iets minder heet zetten. Afdekken met wat aluminiumfolie tijdens het bakken wil ook vaak helpen.
    Ik hoop dat het de volgende keer wél gaat lukken!

    Hartelijke groetjes,
    Jacqueline Voordewind

    BeantwoordenVerwijderen