Pagina's

donderdag 18 oktober 2012

Brooddeeg opbollen

Prachtige en súper lekkere bolletjes, met de hand opgebold :-)
Na de 2de keer rijzen,
mooi bestreken met een mengseltje van ei en een scheutje olie.
Bestrooid met heerlijke zaden :-)
Mooie ronde bolletjes maken met de hand:

Zodra het brooddeeg gerezen is...
Stort je het op een met bloem bestoven werkvlak:
Bestrooi ook de bovenkant met bloem,
zodat het niet aan je handen blijft kleven.
Kneed het nog even goed door.
Weeg het deeg af,
maak er een rechte lap van en deel het eerst in 6 stukken.
Verdeel het dan in 12 gelijke stukjes.
Laat het deeg ongeveer 10 minuutjes rusten.
Anders zal het deeg tegenwerken door terug te veren.

Druk elk stukje deeg plat,
en maak er enigszins een cirkeltje van:
Neem nu rondom steeds de buitenrand van elk deegrondje,
en vouw dit naar het midden en druk het lichtjes aan.



De buitenrand is nu rondom naar binnen gevouwen.
Draai het stukje deeg om zodat de naar binnengevouwen kant
op het werkvlak ligt.
Zo ziet het eruit als het deegstukje omgedraaid is:
Maak nu met gespreide vingers een kommetje van je hand.
Leg je hand over het deegstukje en druk lichtjes je handpalm naar beneden,
zodat je de palm van je hand het deeg raakt.
Maak nu met je hand cirkels met de klok mee.
Hierdoor wordt het deegstukje een mooi bolletje:
En zo ziet het bolletje er nu aan de onderkant uit:
Alle deegstukjes zijn mooi opgebold.
Ze zijn nu klaar om voor de 2de keer te rijzen.

Als het volume van de bolletjes 2 keer zo groot zijn na het rijzen,
bestrijk ze dan met losgeklopt ei met een klein scheutje olie.
Bestrooi ze met bijvoorbeeld:
zonnebloempitjes, sesamzaadjes, maanzaadjes en lijnzaadjes.

Bak ze daarna 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.
Mooie goudbruin en glanzende bolletjes!
Súper lekker en zelfgemaakt :-)

Klik voor het súper lekkere brood recept op de rode link hieronder:

Hartelijke groetjes,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten