Héérlijk kruidig, geurend en luchtig!
Als je déze kruidkoek geproefd hebt...
wil je er nooit meer 1 uit de winkel :-)
Lekkerder dan vers gebakken kun je bijna niet wensen :-)
En dit is wat je nodig hebt:
- 375 gram tarwemeel
- 75 gram custardpoeder
- 30 gram bakpoeder ( of een theelepel ammonium;
te koop bij de bakker)
- 300 gram bruine suiker
- 250 gram rozijnen
- +/- 200 gram water
( Het mag mooi smeuïg worden)
Kruidenmengseltje van:
- 4 theelepels kaneel
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1/2 theelepel peper
- 1 theelepel zout
- ongeveer 30 gram margarine
Hieronder alle afgewogen ingrediënten:
Zet de oven vast aan op 175 graden.
Meng het kruidenmengsel in kopje:
Er is verschil in cakemix en cakemeel.
Door mix zit ook suiker,
en door meel zit géén suiker.
Door deze kruidkoek gaat bruine suiker.
Bruine suiker heeft een rijke smaak doordat er
melasse, invertsuiker of bijvoorbeeld caramel aan toe is gevoegd.
Omdat er voor smaakverrijking bruine suiker doorheen gaat,
hoef je dus geenn cakemix te gebruiken :-)
Maak zelf het cakemeel.
Cakemeel is eigenlijk niets meer dan:
bloem en bakpoeder en vaak vanillesuiker.
Je kunt het cakemeel luchtiger maken,
door een deel van het meel te vervangen door maïzena.
Ik heb in dit recept gekozen voor custard
omdat daar ook meteen vanille in zit.
Als ik bakpoeder bij de ingrediënten noteer,
gebruik ik zelf altijd: ammonium.
Maar omdat niet iedereen naar de bakker stapt
Schrijf ik : bakpoeder.
Ammonium koop ik bij de bakker.
Het is veel sterker dan bakpoeder,
en je hoeft ook véél minder te gebruiken.
Je kunt hier wat meer lezen
door op rode link hieronder te klikken:
Ik heb een eigen cakemeel-mengsel samengesteld.
In plaats van bloem heb ik tarwemeel gebruikt.
Lekker voor de vezels :-)
Hier komt mijn mengseltje:
Doe de bakpoeder of ammonium bij de tarwemeel
... en meng het er even door:
Doe deze tarwemeel in een schaal:
...en doe hier de custard bij:
Door de bovenste twee door elkaar te mengen heb je
Tarwe-cakemeel.
En omdat ik hier de kruidkoek van ga maken
doe ik hier meteen de bruine suiker bij:
...het kruidenmengseltje:
... en de rozijnen:
Meng dit eerst met een vork goed door elkaar:
en schenk het water erop:
Zet voorzichtig de mixer aan.
Voorzichtig, omdat het wat kan spetteren.
Je kunt dat voorkomen door het water
er in 2 delen op te schenken.
Eerst het eerste, dan mengen,
dan het tweede gedeelte erbij,
en weer mengen.
Als al het water er doorheen is gemengd,
mix je nog even door,
om lekker veel lucht door het beslag te kloppen.
Bekleed een bakvorm met bakpapier,
en schenk hier het kruidkoek beslag in:
Om een lekker laagje en knapperig korstje te krijgen,
smelt je ongeveer 30 gram margarine 20 tot 30 seconden in de magnetron.
Roer het even door, zodat het geheel vloeibaar is:
En besprenkel hiermee het kruidkoek beslag:
De kruidkoek krijgt hierdoor een heerlijk krokant laagje.
Verdeel de margarine zoveel gelijk en zoveel mogelijk,
en zet de bakvorm 50 minuten in de oven.
Na afloop heb je een héérlijke kruidige en gezonde koek :-)
Laat heel even afkoelen, en keer de kruidkoek dan om op een rooster:
Een mooie luchtige bodem...
dat belooft een luchtige kruidkoek :-)
Keer de koek weer om, en laat hem nog iets koelen
voordat je hem aansnijd.
Heerlijke gezonde
kruidige, geurende en luchtig
tarwe kruidkoek
:-)
Lekker met een kopje thee!
Als je deze geproefd hebt, wil je er nooit meer 1 uit de winkel :-)
Lekkerder dan zelfgemaakt én vers gebakken,
kun je je niet wensen!
Neem dit recept mee, en ga er fijn mee aan de slag!
Heel veel plezier en...
geniet!
:-)
Hartelijke groetjes,
Gezond? Met bijna 450g suiker (ja, rozijnen zijn ook zoet van natuurlijke suikers) kan je deze cake echt niet gezond noemen.
BeantwoordenVerwijderen