Pagina's

donderdag 6 september 2012

Eetbare print & mijn ontwerp

Op de taart voor de 20-ste verjaardag van onze oudste dochter. 
 Ik laat je zien hoe je dit maakt.

Deze ingrediënten heb je nodig:
- 60 gram margarine
- 175 gram plantaardig vet bijvoorbeeld diamant
- 1 theelepel vanillesuiker
- 500 gram poedersuiker ( 2 pakjes van 250 gram )
- 1 à 2 eetlepels melk
- voedingskleurstoffen naar keuze

Doe de margarine en diamant in een mixkom:
Zet het 30 seconden in de magnetron en doe de vanillesuiker erbij:
Mix dit goed door elkaar,
en doe er een half pakje poedersuiker bij:
Mix de poedersuiker er goed doorheen:
Doe er de andere helft van het eerste pakje erdoor:
Blijf mengen, en doe er al mixende het ander pakje doorheen:
Doe er nu 1 à 2 eetlepels melk bij.
Niet te veel; het mag niet te vloeibaar worden.
Meng de melk er goed doorheen:

En nu het ontwerp dat ik gemaakt heb:

Ik heb eerst het papier afgemeten
op het bakblik van de taart waar de print op komt,
en een grove schets gemaakt binnen die lijnen:
Trek de grove lijnen van de schets over op bakpapier:
Keer het daarna om, dus in spiegelbeeld.
Leg het op een stuk wit papier zodat de tekening goed zichbaar is:
Neem een gedeelte van het boter/suiker mengsel
- het recept van hierboven-
en kleur dit met een beetje voedingskleurstof naar keuze.

Leg de tekening op een stevige en diepvriesbestendige ondergrond.

Neem een boterhamzakje,
doe hier het gekleurde boter/suiker mengsel in
en knip een heel klein stukje van het puntje af.
Kleur nu de tekening in:
Als je met de eerste kleur klaar bent,
meng je de tweede kleur.
In dit geval groen:
Vul een nieuw boterhamzakje met de nieuwe kleur:
En kleur daar het volgende deel van de tekening mee in.
En zo ga je door met al de kleuren van je keuze:
Op de foto hieronder zie je van dichtbij
hoe ik de tekening in heb gekleurd.

Knip een heel klein gaatje in het puntje van het boterhamzakje.
Zo kun je kleine, smalle en nauwkeurige lijntjes maken:

En zo kleur je de hele tekening in:
Het inkleuren van de eetbare print is klaar:
Daarna heb ik de print opgevuld en afgewerkt met de basis 'kleur',
waar ik later ook de bovenkant van taart mee bestrijk:
 
Het opvullen is om de print te verstevigen:
Om de print nog steviger te maken
kun je hem eerst een half uurtje in de koelkast leggen,
Daarna bedek je hem volledig met de 'kleur',
waar je de print mee hebt opgevuld.
In dit geval: wit.

Dek de eetbare print af met plastic,
en leg het zo op de stevige ondergrond in de diepvries.
De bovenkant van de taart heb ik met het restant
van het boter/suiker mengsel bestreken:
En netjes afgewerkt.
Neem nu de eetbare print uit de diepvries.
Haal voorzichtig het plastic eraf...
... en leg de print voorzichtig op de taart:
Leg hierna een stuk plastic over de hele taart.
Nu kun je heel voorzichtig de verhoging tussen de print en de taart
egaal wrijven.
Ik heb deze print als verrassing voor Rachel gemaakt,
de avond vóór haar verjaardag toen ze niet thuis was :-)

Op het witte gedeelte links boven heb ik 20 kaarsjes gezet:
...die ze uit heeft mogen blazen :-)
Het feest kon beginnen :-)
Door de print is het een hele leuke en persoonlijk taart!

Het recept van de taart staat binnenkort ook op deze site :-)

Hartelijke groetjes,

4 opmerkingen:

  1. Hardstikke leuk allemaal, heb wel een vraagje zou ik ipv diamant ook roomboter kunnen gebruiken. Ik woon in Turkije en diamant is hier niet te vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo,
    Bedankt voor je reactie! Roomboter is te zacht. Het gaat eigenlijk om plantaardig hard vet. Dat smelt namelijk niet zo snel.
    Je kunt ook een andere vetstof gebruiken. Een vaste vetstof waar je mee kunt frituren. Eventueel kokosvet.

    Heel veel succes!

    Hartelijke groetjes,
    Jacqueline Voordewind

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi,

    Het is echt heel erg mooi gemaakt, maar is de print dan op plastic gemaakt waar je de print vanaf kunt halen voordat je hem op de taart legt? Of blijft het (eetbare)bakpapier er gewoon onderliggen?

    Groetjes,
    Kimberly

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Kimberly,
    Je maakt de tekening in spiegelbeeld op een stevig ondergrond waarop je bakpapier legt. Als de tekening klaar is, doe je er voorzichtig een plastic zak overheen. Het geheel zet je dan in de diepvries om het stevig te laten worden.
    Daarna draai je de print ( met de spiegelbeeld kan naar beneden) op de taart, en haal je voorzichtig het bakpapier van de print af.

    Heel veel suc6!

    Hartelijke groetjes,
    Jacqueline Voordewind.

    BeantwoordenVerwijderen