Een zeer luchtige, lichte, soepele en 'donzige' cake! :-)
Dé cake die zicht zeer gemakkelijk op laat rollen.
Ze kenmerkt zich door haar zeer luchtige, lichte en 'donzige' structuur :-)
Dat maakt deze cake zo super geschikt,
om haar op te rollen.
Je kunt de cake vóór het oprollen eventueel eerst
met een heerlijke vulling naar je eigen keuze bestrijken.
Heerlijke luchtige opgerolde cake!
Als kind heb ik altijd al willen ontdekken,
hoe je nou zo'n rolletje kon krijgen,
van die - vaak vette en breekbare - 'winkelcake'.
Dat is dus eigenlijk ook niet mogelijk...
...maar wél met deze, soepele -niet vette- cake!
En pas geleden heb ik er mee geëxperimenteerd,
met een prima eindresultaat.
:-)
Dit heb je er voor nodig:
- 6 eieren: gesplitst
- 60 gram melk
- 45 gram zonnebloem olie
- 200 gram suiker
- ongeveer een half zakje bakpoeder
- 100 bloem
- 15 maïzena
- eventueel een zakje vanillesuiker
Zet de oven vast een op 175 graden.
Giet de melk in het glas met de zonnebloemolie
en zet dit even opzij.
Splits alle 6 eieren.
Breek daarvoor de eieren 1 voor 1.
Het is de bedoeling dat de eierdooiers zeer luchtig worden geklopt
en los van elkaar ook de eiwitten zeer luchtig.
Je kunt eiwitten alleen dán luchtig kloppen als:
- De kom vetvrij is.
- Er geen sprankje eigeel bij het eiwit aanwezig is.
Dat kun je heel gemakkelijk bereiken door:
- De eieren heel zorgvuldig te splitsen.
- Een scheut citroensap bij de eiwitten te doen.
Om jezelf te helpen gebruik je 2 kommen en 1 glas.
- Gebruik het glas om steeds 1 eiwit op te vangen.
- 1 Kom om alle eigelen te verzamelen
- 1 Kom om alle eiwitten te verzamelen
Tik 1 voor 1 een ei voorzichtig tegen de rand van het glas,
en doe steeds het eiwit vanaf de eierschaal in het glas,
zonder de dooier te beschadigen.
Zelf doe ik het altijd zo:
Ik laat altijd het hele ei vanuit de eischaal in mijn hand glijden,
Het eiwit laat ik door mijn vingers in het glas vloeien,
en het eigeel blijft achter in mijn hand.
Giet steeds het verkregen eiwit in de een aparte kom,
en de eidooier in de andere kom.
Herhaal dit met de rest van de eieren.
Schep bij de eierdooiers ongeveer 100 gram suiker:
Doe alvast de maizena het bakpoeder en de vanillesuiker bij de bloem
en zet dit opzij.
Klop de eierdooiers met de suiker eerst goed luchtig!
... en schenk hier het melk-zonnebloemolie-mengsel bij:
Ga verder met mixen, tot het zeer luchtig,
zalvig en wat bleek van kleur is geworden.
Doe het bloemmengsel in een zeef en doe dit beetje bij beetje
bij de geklopte eigelen.
Vouw steeds voorzichtig een beetje van het bloemmengsel
door de luchtig geklopte eigelen.
Spatel alleen noodzakelijk,
want hoe meer je spateld, mengt of roert, hoe meer luchtigheid je verliest.
Neem nu de kom met de eiwitten waar je een scheut citroensap bij hebt gedaan
en doe daar de rest van de suiker bij:
Klop ook deze zeer luchtig:
Als de eiwitten zó luchtig zijn geklopt, dat het pieken vormt:
...pak dan de kom met het luchtig geklopte ei-gelen er weer bij:
Schep eerst een gedeelte van de stijfgeklopte eiwitten erbij:
Spatel het eiwit voorzichtig door het eigeel-bloem mengsel
om de twee aan elkaar te laten 'wennen'.
Dat wordt ook wel 'familie maken' genoemd.
Schep nu de rest van de opgeklopte eiwitten erbij.
... en maak er voorzichtig 1 geheel van:
Bekleed een ondiepe bakplaat met bakpapier.
Giet het zeer luchtige cakebeslag erop...
... en strijk dit gelijkmatig over de bakplaat uit:
Zodat het er zo uitziet:
Zet de bakplaat 20 tot 25 minuten in de oven,
tot het er zo uitziet:
Laat hem even staan zodat hij zal wat terug zakken.
En nu de 'truc':
Pak een schone theedoek,
maak die nat onder de kraan, en wring hem niet te strak uit.
Hij moet wat vochtig blijven.
Leg de cake met de bovenkant op de vochtige doek,
En haal voorzichtig het bakpapier van de onderkant af:
Leg de rand van de theedoek over rand van de nog warme cake,
en rol de cake samen en met behulp van de doek mooi op.
Hierdoor vorm de cake zich netjes voor.
Rol hierna de cake samen met de theedoek terug.
En dan is dit het moment,
om eventueel een lekkere vulling over de cake uit te strijken.
Ik heb een heerlijk recept van aardbeien-banketcrèmevulling.
Je kunt ook bijvoorbeeld de heerlijke zelfgemaakte
chocoladepasta gebruiken voor een chocoladecakerol
of kersengelei voor een jam-cakerol.
De recepten voor de kersengelei en chocoladepasta staan ook op deze site.
Klik daarvoor op de rode linken boven de foto's
Ook heerlijk is de choco-pasta mét kersengelei
:-)
Je kunt ook denken aan banketbakkersroom
of de bakkers-banketbotercrème...
...met kersengelei
:-)
Klik voor deze recepten op de rode linken hierboven
Als je de cake met een lekkere vulling naar keuze hebt bestreken,
rol je de cake weer op.
Voordat je de cakerol eventueel nog mooi wil decoreren,
verpak de rol stevig in plastic,
en leg je de cake 20 tot 30 minuten in de vriezer.
Daardoor komt en blijft de gevulde cakerol mooi in zijn vorm.
Binnenkort zet ik het recept
van mijn heerlijke aardbeien-banketcreme vulling op de site.
En hier volgen aantal foto's van hoe de binnenkant van de basis
chiffon / sponge-cake eruit ziet:
Een heerlijke luchtige, lichte veerkrachtige en zelfs 'donzige'
basis chiffon / sponge-cake,
die je naar hartenlust en eigen inzicht kunt vullen!
Succes met bakken!
:-)
Hartelijke groetjes,
Eieren scheiden, ik ben er nooit een ster in geweest, toch maar es proberen, was altijd gek op deze cake
BeantwoordenVerwijderenHey Tanja :-)
BeantwoordenVerwijderenIk zet hiervoor altijd twee schalen klaar. Mijn handen heb ik zorgvuldig gewassen.
In elk geval 1 schaal ervan met een stevige/harde rand.
Op de rand van die stevige schaal tik ik het ei stuk, breek voorzichtig de eierschaal open, boven de kom.
Van mijn ene hand maak ik een kommetje en schenk dan het hele ei in mijn hand.
Het eiwit vang ik dan op in de kom eronder, het eigeel doe ik daarna in de andere kom ernaast.
Misschien gaat het je op deze manier een stuk makkelijker lukken :-)
Succ6 ermee!
Hartelijke groetjes,
Jacqueline
Ik laat dan het eiwit in
Voor eieren scheiden heb ik een simpel trucje wat iedereen lukt, mits de eierdooiers heel blijven.
BeantwoordenVerwijderenJe tikt het eitje en laat het eigeel én wit gewoon in een kommetje vallen, meestal is de eidooier nog heel. Pak nu een leeg flesje, knijp erin en zet hem om de eidooier. Als je je greep rond het flesje wat versoepelt zuigt hij je eigeel op en voila, eitje gescheiden (;
Hij zit in de oven. Ik ben erg benieuwd.
BeantwoordenVerwijderenIk hoop dat mijn bakplaat de juiste afmeting heeft, want die stond er niet bij,,, anders gaat het een heel dikke cake worden denk ik :s
Inmiddels uit de oven en ziet er super goed uit! Toprecept!
BeantwoordenVerwijderenHallo Suz,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je reactie, en fijn om te lezen dat de chiffon / sponge-cake gelukt is :-)
Leuk!
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Wat een super recept! Wilde alleen geen plaat maar een taartvorm en daarbij te ongeduldig geweest en hem te vroeg uit de oven gehaald waardoor het midden is ingezakt.
BeantwoordenVerwijderenMaar wat is de smaak lekker!
Voor mij nooit meer biscuit maar over op dit sponge recept als basis voor mijn taartjes.
Dank je wel
Hallo 'anoniem',
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor je compliment!
Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Welkom!
Wat fijn dat het recept jou zo bevalt!
Heel veel kook en bakplezier. :-)
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Wat een geweldig recept!! In een keer gelukt, super
BeantwoordenVerwijderenDag, hartelijk dank voor het delen van het recept met uitgebreide werkwijze. Wat zijn de maten van de bakplaat die u heeft gebruikt?
BeantwoordenVerwijderen