Heerlijke nostalgisch pepernoten :-)
De twee hoofd ingrediënten zijn honing en (tarwe)meel.
Door de honing krijgen de pepernoten een licht-taaie beet.
Dat komt omdat de honing tijdens het bakken karameliseerd.
Door de manier van bakken krijgen de pepernoten
deze karakteriserende vorm.
Hieronder laat ik zien hoe :-)
Dit zijn de ingredienten voor deze overheerlijke pepernoten:
- 190 gram volkoren tarwemeel ( spelt of roggemeel)
- 190 gram bloem
- 75 gram custardpoeder
- 1 zakje bakpoeder ( of 1 theelepel ammonium
bij de bakker te koop)
- 250 gram honing
- 50 gram lichte - of donkerbruine basterdsuiker
- 2 flinke theelepels gemalen steranijs
- 10 gram speculaaskruiden
- 2 x 50 gram water
- 25 tot 40 gram zonnebloemolie
En zo ga je aan de slag:
Doe de tarwe- ( spelt of roggemeel)
in een kom:
Doe hier ook de bloem bij:
En de custardpoeder:
Hierbij doe je het bakpoeder:
Weeg in een kopje 10 gram speculaaskruiden af,
en doe hierbij 2 flinke theelepels gemalen steranijs:
Meng de meelsoorten door elkaar:
En doe de het kruidenmengsel erbij:
Meng alles goed door elkaar:
Zet de kom apart.
Schenk nu 250 gram honing in een kom:
Weeg de basterdsuiker af:
Doe de basterdsuiker bij de honing:
Zet de kom 1 minuut in de magnetron.
Meng de basterdsuiker door de warme honing:
Strooi nu het bloem mengsel bij het warme honing met suiker:
En roer het geheel met een vork door elkaar:
Meng alles goed door elkaar:
En kneed daarna alles goed door...
...tot er een korrelige structuur is ontstaan.
Neem nu de eerste 50 gram water erbij:
... en giet dit bij het kruimelige honing en meel mengsel:
Meng het water er met een vork doorheen...
... en kneed er dan een samenhangend deeg van...
Zo dus:
Doe het deeg in een plastic zak,
en laat het minimaal een dag of nacht in de koelkast staan.
Hierdoor strekken de smaken goed door het deeg.
12 tot 24 uur later...
Zet de oven op 175 graden,
en het rooster op de onderste richel.
Haal het deeg uit de koelkast.
Verbrokkel het in een kom,
en doe er de andere 50 gram water bij:
Kneed het opnieuw tot een samenhandend deeg:
Bestrijk je handen met een klein laagje olie,
en omgeef hier het deeg mee.
Bestrooi het werkvlak met bloem...
Leg het deeg op het werkvlak.
Het deeg is licht geölied,
zodat het niet teveel aan mijn handen kleeft:
Neem nu stukken van het deeg,
en maak hier rolletjes van:
Van al het deeg zijn smalle rolletjes gemaakt:
Bestuif de deegrolletjes met bloem,
zodat ze niet aan elkaar gaat kleven:
Rol de deegrolletjes door de bloem:
Snijd nu de rolletjes in stukjes van ongeveer 1 1/2 tot 2 centimeter:
Maak de stukjes deeg los van elkaar:
... en snijd ook de overige rolletjes in stukjes van dezelfde groote:
Doe alle stukjes deeg in de kom:
Schenk er nu ongeveer 25 tot 30 gram zonnebloemolie over:
Dit is de truc om de deegstukjes straks afzonderlijk te laten bakken.
De olie is er bij gegoten...
... en schud dan nu de kom,
zodat alle stukjes deeg ruim omhuld worden met olie:
Doe in een niet te grote ovenschaal een stuk bakpapier,
en stort hier de met olie omhulde stukjes deeg:
Verdeel de deegstukjes, zonder ze aan te drukken,
over de bodem van de ovenschaal.
Doordat de stukjes deeg over, op en door elkaar liggen,
krijgen ze hun mooie grillige vorm :-)
De ovenschaal is klaar om in de oven te zetten:
Zet de ovenschaal nu op de onderste richel,
en bak de inhoud 30-40 minuten,
tot ze een mooi goudbruine bovenkant hebben.
De pepernoten zijn klaar!
Stort nu de inhoud op een bakplaat:
... en maak voorzichtig de afzonderlijke pepernoten los van elkaar:
Het resultaat:
Prachtige oudhollandse pepernoten!
Door de handige manier van bakken
hebben ze hun typische karakteriserende vorm gekregen!
Héérlijke oudhollandse pepernoten:
Een feestje op tafel :-)
Gezellig nostalgisch,
deze oudhollandse pepernoten.
Ze hebben hun typische licht taaie beet,
door het gebruik van honing.
Een ander soort zijn kruidnoten.
Kruidnoten kun je vergelijken met knapperige speculaas.
Ook hier heb ik recepten van op mijn blog:
En dit is de light-variant:
En al deze lekkere varianten zijn natuurlijk héérlijk
met een beker warme light-chocolademelk:
Het recept voor mijn mix vind je hier:
En nu als aanvulling op mijn Sinterklaas recepten:
Oudhollandse pepernoten!
Zoals je boven leest zijn ze beslist niet moeilijk te maken!
In ons thuis vinden ze deze oudhollandse pepernoten allemaal héérlijk!
Lekker vers gebakken, maar ook de smaak,
vinden ze lekkerder dan in die van de winkel!
Een lekker licht taaie, kruidig pepernoot met speculaaskruiden en anijs.
Gezellig nostalgisch,
door de mooie typisch oudhollandse karakeristieke vorm.
Ik wens je super veel bakplezier :-)
Hartelijke groetjes,
Hallo Jacqueline,
BeantwoordenVerwijderenOntzettend bedankt voor dit recept en de goeie beschrijving! Ik woon in Frankrijk en heb al heel wat recepten geprobeerd maar dit zijn de ECHTE! Dank je wel! Ik kan hier geen custardpoeder krijgen en heb dit dus vervangen door maizena en vanillesuiker en dat werkte prima. Zelf doe ik er de volgende keer meer anijs in en minder speculaaskruiden.
Hallo Jose,
BeantwoordenVerwijderenDankjewel voor je fijne compliment :-)
Je hebt het prima opgelost door maizena en vanillesuiker te gebruiken!
Wat meer anijs en minder speculaaskruiden is ook héérlijk! Dat komt de authentieke smaak ten goede :-)
Geniet maar lekker van de recepten hier. Daar zijn ze voor :-)
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Dag Jacqueline,
BeantwoordenVerwijderenMijn vader en ik zijn dol op de échte oud-hollandse pepernoten. Wilde dit recept vandaag proberen, maar de steranijs is nergens te bekennen. Ik ga het morgen even halen en het recept alsnog proberen. Het wordt zeker smullen! Bedankt!
- Mylene
Hallo Mylene,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je leuke reactie :-) Zelf heb de gemalen (ster)anijs bij een toko gehaald.
Als je het niet kunt vinden, zou je ook een verkruimeld anijsblokje kunnen proberen.
Ik hoop dat het lukken gaat :-)
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Hai Jacqueline,
BeantwoordenVerwijderenHartstikke bedankt voor je recept. Ze staan hier inmiddels in de oven. Het ruikt hier heerlijk, ik ben benieuwd!
Als je het goed vindt, zef ik je recept (vertaald naar een Thermomixrecept) op mijn eigen blog www.thermomixrecepten.com. Uiteraard verwijs ik wel naar jouw blog en gebruik ik mn eigen foto's .
Groetjes,
Jacqueline
Hallo Jacq,
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je met het recept aan de slag bent gegaan!
Ben benieuwd hoe ze gelukt zijn.
Fijn dat je met verwijzing naar mijn blog, het recept op jou blog zet. Ben benieuwd hoe jij het vertaald naar Thermomix!
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Heerlijk! Er staat weer een verse lading in de oven. Bedankt voor dit recept!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Margaretha
Hoi, geen idee of ik hier nog op kan reageren (en antwoord krijg); maar kan je ipv steranijs gemalen ook gemalen anijszaad gebruiken? Dit heb ik in huis en is gewoon te koop bij diverse supermarkten.
BeantwoordenVerwijderenIk zie dat steranijs gemalen wat lastiger te koop is of online moet bestellen en betaal je al weer zo berg aan verzendkosten.
Dank je wel !
Hallo 'anoniem',
BeantwoordenVerwijderenJahoor, je kunt ook gewoon gemalen azijnzaad gebruiken. Daar veranderd de smaak niet van. :-)
Heel veel suc6!
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Dank je wel! Groetjes Dirk
BeantwoordenVerwijderenHoi Jacqueline,
BeantwoordenVerwijderenVandaag geprobeerd en wij hebben een combi magnetron, dus met hete-lucht gedaan rond 180 graden. Ik heb 40 minuten gedaan en toen zeker nog 5 a 10 minuten. Ze werden niet zo goud bruin als op de foto van jou, maar wel bruin. Ze gingen makkelijk van elkaar, maar vond ze erg zacht aanvoelen, geen idee of dat hoort en ze nog harder worden.. Maar proefde alsof ze nog niet zo gaar waren, maar veel langer had denk niet meer gekund, ze worden dan ook te droog. Toch was de bovenkant wel hard bij de meeste.
Nou ja misschien nog een keer poging 2 , groetjes Dirk
Erg smakelijk recept ik ga alleen de baktijd verkorten. ..vind ze iets te hard geworden....iets zachter lijken me ze nog lekkerder....bedankt voor t recept. .erg lekker
BeantwoordenVerwijderenHallo Elou,
BeantwoordenVerwijderenFijn dat het recept jou bevalt!
Het kan inderdaad per oven verschillen. Heel goed dat je de oventijd aanpast aan je eigen bevinding.
Heel veel succes!
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Vandaag gemaakt en de smaak is goed, maar ze zijn niet taai geworden. Zacht en luchtig van binnen, en iets krokant van buiten. Tips?
BeantwoordenVerwijderenhoe kunnen we ons abonneren op uw site
BeantwoordenVerwijderen