Ongerezen brood, een heerlijke krokante cracker!
Volgens Joodse traditie:
Zodra het water de bloem of volkoren tarwemeel raakt,
moeten de matzes binnen 18 minuten gemaakt en gebakken zijn.
Dan pas mag het ongezuurd brood heten.
Van deze volkoren tarwe variant,
het ik de eerste lichting niet meer dan 16 op de bakplaat kunnen leggen.
Dus de rest die ik daarna gebakken heb,
mogen officieel geen ongezuurd brood heten...
En deze drie hieronder zijn van bloem.
Ook deze mogen écht ongezuurd brood heten :-)
Deze zijn flinterdun.
Deze zijn namelijk op stand 1 van de deegwals uit uitgerold.
Dat duurde wat langer, dus heb ik er maar 3 kunnen maken
binnen de officiële tijd.
Deze hieronder zien er rommeliger uit.
Zijn op stand 1 van de deegwals uitgerold.
De zijkanten zijn wat gerafeld,
maar wel wat meer, en binnen de tijd gebakken:
De mooiste stand op deze matzes / ongezuurd brood te walsen,
is stand 3.
En dit is wat je nodig hebt:
2 delen meel en 1 deel water
Ik heb dit gebruikt:
- 250 gram volkoren tarwemeel
- 125 gram water
of:
- 250 gram bloem
- 125 gram water
Of als je er ongeveer 12 wil maken:
- 130 gram volkoren tarwemeel of bloem
- 65 gram water.
En zo ga je aan de slag:
Zet de oven aan op 250 graden,
en begin pas met de bereiding als de oven op temperatuur is.
Gebruik je de deegwals, zet die dan ook al klaar, zodat je geen tijd verliest.
Ik heb in dit recept gekozen om de matzes voor het bakken,
uiteindelijk op stand 3 te walsen.
Hoe dikker je ze houdt, hoe zachter ze blijven na 10 minuten bakken.
Omdat ik heb gekozen voor dunne matzes,
ben ik begonnen op stand 7, en daarna steeds een stukje dunner.
Weeg de volkoren tarwemeel af, en zet het water klaar:
Of de bloem met het water.
Doe de volkoren tarwemeel in een ruime kom,
en maak er een kuiltje in:
Doe er nu het water bij...
... en begin direkt met mengen, voor maximaal 5 minuten,
zodat het meel en water goed gemengd zijn.
Snel gekneed deeg, in maximaal 5 minuten.
Het wordt een stevig:
Wil je de matzes nu handmatig uitrollen,
klik dan op de link hierboven.
Als je de deegwals gebruikt ga dan als volgt te werk:
Hij staat dus al op stand 7...
Wil je echt ongezuurd brood maken,
Moet je nu binnen 3 minuten het deeg op de juiste dikte gewalst hebben.
Leg het deeg op je werkvlak:
Druk het deeg snel, zo plat mogelijk:
Plaats het deeg in de wals, en draai het erdoor.
Hieronder het gewalste deeg:
Leg het dubbel:
En draai het er nogmaals doorheen...
Leg gewalste deeg weer op het werkvlak...
Vouw het weer dubbel:
Zet de deegwals nu op stand 5:
...en draai het er opnieuw door.
De deegplak nu dunner geworden:
Vouw het deeg weer dubbel:
... en draai het opnieuw door de wals...
Zet de wals nu op stand 3:
Vouw het deeg weer dubbel:
Draai het deeg nu door de wals op stand 3.
Het deeg is nu nog dunner en langer geworden:
Het deeg heeft de juiste dikte.
Het snelste is op nu het deeg in plakjes te snijden.
Ik heb dat met een pizzasnijder gedaan:
Prik er gaatjes in, om eventuele opbolling te voorkomen...
Plaats ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat...
... en bak ze voor 10 minuten in de voorverwarmde oven van 250 graden.
Versgebakken matzes / ongezuurd brood.
Wil je ze rond maken...
Het is mij gelukt om binnen deze tijd er 3 te maken,
omdat het uitsteken en daarna met de vork inprikken wat meer tijd nam.
Nou moet ik er wel bij vertellen dat ik deze op stand 1 van de wals heb gemaakt.
Dus als ik ze dikker zou hebben gelaten,
zou ik er meer hebben kunnen maken binnen te tijd.
Deze heb ik van bloem gemaakt.
En zo maak je de ronde variant:
Het deeg is op de juiste dikte gewalst:
Neem een koekjes steker van ongeveer 8 centimeter doorsnede.
De deegwals heeft een breedte van 15 centimeter.
Door het walsen worden de zijkanten niet helemaal recht,
dus verlies je aan de zijkanten centimeters.
Steek nu zoveel rondjes uit het deeg als mogelijk is.
De eerste 16 heb ik als officieel ongezuurd brood kunnen bakken...
De tweede niet meer.
Daar is teveel tijd overheen gegaan, zoals boven beschreven...
Lékker zijn ze toch wel :-)
Steek in elk rondje deeg een aantal gaatjes met een vork.
Dit om teveel opbolling in de oven te voorkomen.
Leg er zoveel mogelijk op de bakplaat.
Ze rijzen toch niet, dus ze kunnen dicht bij elkaar.
Bak ze in 10 minuutjes lichtbruin.
Wil je ze iets donkerder hebben,
dan doe je ze iets langer.
Het ligt eraan hoe dik je de crackers hebt uitgerold.
Het water moet in de oven verdampen.
Als je ze dikker hebt gemaakt, bijvoorbeeld door het handmatig uitrollen,
zullen ze langer in de oven moeten blijven, anders blijven ze zachter, in 10 minuten.
Lekkere knapperige matzes / crackers / ongezuurd brood.
Héérlijk met wat boter en beleg naar keuze :-)
Ik wens je fijne en gezegende Paasdagen!
Hartelijke groetjes,