Pagina's

zondag 21 oktober 2012

Popcakes van eierkoek-beslag

Mooie luchtige popcakes, zomaar voor de snack :-)
Op een schaaltje geserveerd, happen ze zó weg :-)
Ik heb mijn recept voor eierkoekjes gebruikt.
Hier zit geen vet in!

Klik voor dit recept op de rode link hieronder:


Onlangs heb ik dit onderstaande apparaat gekocht:
Verwarm het apparaat door de stekker in het stopcontact te steken.
Het groene lampje gaat branden als het goed op temperatuur is.

Neem voor de eerste, en daarna voor élke bakbeurt,
steeds een stukje keukenpapier met wat zonnebloemolie,
en besmeer hier alle holtes mee.
Hierdoor veeg je meteen de deegrestjes uit de holtes.
Dat voorkomt dat er verbrande stukjes meegebakken worden.

Daarna schep je het eierkoekbeslag met twee dessertlepeltjes in de holtes.
vul ze niet hoger dan de randjes.
Gebruik de ene lepel om het beslag te scheppen,
en de andere om het beslag in de holtes te schuiven.

Het viel eigenlijk niet te fotograferen...
Als de laatste holte van de 12 gevuld is,
is het eerste al aan het rijzen.
Prachtig luchtig gebakken!

Op de foto hierboven zie je ongeveer de helft van de opbrengst...
Tijdens het bakken werd er flink 'gerooft' door het 'thuis-test-panel' :-)

Een goed teken... ze zijn héérlijk!
Nog wel genoeg overgehouden om fotootjes te maken.
Daarna mocht er verder gesnoept worden :-)

De link voor eierkoekjes hier voor de makkelijk nog een keer hieronder:

Hartelijke groetjes,

donderdag 18 oktober 2012

Heerlijk brooddeeg recept!

Voor een heel mooi en zeer smakelijk brood :-)
Mooi luchtig van binnen:
Andere belichting van de foto,
waardoor je de luchtigheid van het brood beter ziet:

En dit zijn de ingrediënten:
- 250 gram waldkorn
- 250 gram volkoren
- 15 gram gedroogde gist
- 40 tot 50 gram honing
- 10 gram zout
- 6 eetlepels melkpoeder
- 25 gram arachideolie
- 250 gram water
- een hand vol gemengde zaden om te bestrooien,
zoals sesamzaadjes, zonnepitten, lijnzaad en maanzaad.

Weeg eerst de 2 soorten meel af
en doe ze in het blik van de broodmachine:
Het gist mag niet met het zout in aanraking komen.
Daardoor verminderd de werking ervan.
Doe het gist in de linker onder hoek:
Schenk de honing erbij:
Het zout doe je in de rechter bovenhoek:
Nu kan het melkpoeder erbij:
Schenk de olie er nu bij:
... en als laatste het water:
Zet de machine aan op stand 'deeg',
en druk op de startknop.
Als het deeg te droog is, doe er dan met scheutjes wat meer water bij.
Het deeg moet nog íets kleverig aan blijven voelen.
Laat broodmachine het hele programma afmaken.

Zelf vind ik het deeg niet genoeg gerezen na het volledige programma.
Daarom zet ik het blik meestal nog een poosje
met plastic afgedekt in een oven van 40 tot 50 graden.

Het plastic zorgt er ook voor dat het deeg niet uitdroogt.

Het resultaat:
Mooi gerezen deeg!
Neem het bakblik van de machine is uit de oven na het rijzen.
Verwarm nu de oven voor op 175 graden.

Bestrooi het werkvlak met bloem:
... en stort hier het brooddeeg op:
Bestrooi ook het deeg aan de bovenkant met wat bloem,
zodat het niet aan je handen gaat plakken.
Druk nu al het lucht uit het deeg, en kneed het nog een door.
Druk het deeg goed plat,
laat het ongeveer 10 minuten rusten:
Rol het deeg op als een pistolet.
Klik om te zien hoe, op de rode link hieronder:

Zet ondertussen de oven aan op 40-50 graden.
Op deze temperatuur kan het brood straks mooi rijzen.

Leg deze 'grote pistolet' in een broodblik.
Knip het aan de bovenkant net zo in als een pistolet,
bestrijken met het eimengsel en de zaden.

Zet nu het broodblik in de oven
om het brood tot dubbel volume te laten rijzen.

Neem daarna het gerezen brood uit de oven
en verwarm de oven op 175 graden. 
Zet het brood nu ongeveer 25 minuten in de oven van 175 graden.
Het brood is gaar als het hol klinkt als je er tegenaan tikt.

 Een prachtig, luchtig, heerlijk smakend en geurend zelfgebakken brood!
Wat wil een mens nog meer :-)

Zodra ik dit brood gebakken heb,
is dit altijd al weer héél snel op!
Mijn hele gezin vind dit héérlijk brood :-)

Hartelijke groetjes,

Pistolets maken

Mooi gevormde pistolets, met een eenvoudige techniek :-)
...en mooi luchtig van binnen!
Een makkelijke techniek om mooi gevormde pistolets te maken!
Maak brooddeeg met het recept via de rode link hieronder:

Deel het deeg in 12 stukje, en bol ze op met deze techniek:

Door het opbollen krijg je mooi regelmatig gevormde pistolets.
Laat het deeg weer even 10 minuutjes rusten,
zodat het daarna goed meegeeft.

Leg steeds het bolletje met het 'naadje' naar boven,
en druk de lucht eruit.
Een mooi gevormd rondje brooddeeg:
Neem nu langs de bovenrand links een stukje deeg schuin op,
Vouw en druk dit naar binnen,zoals op de foto hieronder:
Doe ditzelfde aan de rechterkant:
Druk ook de rechter stukje een beetje in het deeg,
zodat er een puntje ontstaat:
Zo moet het eruit zien:
Pak nu het puntje, en vouw dit naar binnen.
Zo dus:
Pak nu dit bovenste gevouwen deel:
En rol dit mooi gelijkmatig op:
De basis van het pistolet is klaar:
Vóórdat de pistolets gaan rijzen worden ze ingeknipt.
Hierdoor kunnen ze mooi 2 keer zo groot worden zonder te scheuren.
Netjes een paar keer ingeknipt:
Leg alle pistolets op een met bakpapier beklede bakplaat,
45 minuten in een oven van 40 tot 50 graden om te rijzen.

Je kunt ook de bakplaat afdekken met een stuk plastic,
en op een warme plek 2 keer zo groot worden.
Klop een eitje los met een scheutje olie:
Neem de bakplaat met de gerezen broodjes uit de oven
en verwarm de oven op 175 graden.

Bestrijk ondertussen de pistolet voorzichtig met het eimengsel,
en bestrooi ze bijvoorbeeld met sesamzaadjes:
Zodra de oven de temperatuur van 175 graden heeft,
schuif je de bakplaat met de gerezen pistolets er weer in.
Bak de pistolets 20 tot 25 minuten mooi goudbruin.
Héérlijk deze vers gebakken pistolets!
Mooie luchtige structuur van binnen:
Een pistolet om dagelijks te willen eten :-)
Heerlijk vers gebakken!
En via de rode link hieronder kom je bij het recept:

Hartelijke groetjes,